ponedeljek, 6. april 2009

Korelacije med holesterolom in pojavom ateroskleroze

Holesterol sestoji iz steroidnega sistema obročev, na katerega je dodana hidroksilna skupina, dve metilni skupini in ogljikovodikova veriga. Pomembna osnova za transport holesterola po krvi so lipoproteini. Osnovno strukturo lipoproteinov lahko predvidimo, če upoštevamo, da se hidrofobni lipidi, torej holesterol, trigliceridi in holesterolni estri, vedno izogibajo kontaktu z vodo in torej tvoeijo jedro lipoproteinov. Lipidi z amfipatičnim značajem, kot na primer fosfolipidi, pa se skupaj z proteini razporedijo na površini in tvorijo ovoj lipoproteina. Proteini, ki sodelujejo v nastanku »skorje« lipoproteina, nosijo ime apolipoproteini in so prav tako amfipatičnega značaja. Ločimo različne tipe lipoproteinov.Prvi tip so hilomikroni, ki prenašajo s prehrano zaužite lipide iz črevesja v druga tkiva. V jetrih vstopijo v Dissejev prostor in nato z endocitozo vstopajo v hepatocite, kjer razpadejo na svoje proteinske in lipidne osnovne dele. Naslednji tip lipoproteinov je so t.i. VLDL (very low density lipoproteins) lipoproteini, ki imajo zelo nizko razmerje med proteini in lipidi v svoji sestavi. Sintetizirajo se v jetrih in predstavljajo prvi del transportne verige holesterola. Iz jetrnih celic se po sintezi v endoplazemskem retikulumu in Golgijevem aparatu sprostijo z eksocitozo. Dissejev prostor zapuščajo skozi fenestriran endotelij, kar je torej precej lažje kot v prebavilih, kjer morajo lipoproteini v obtok vstopiti skozi sklenjen endotelij žil. VLDL se nato pretvorijo v drug tip lipoprtoeinov, v t.i. LDL lipoproteine ( low densitiy lipoproteins). Na tej točki pa je močno opazen vpliv povečane telesne teže, saj debelost povzroča višji delež LDL holesterola v krvi. Povišan delež LDL holesterola v krvi pa močno povečuje tveganje za razvoj arteroskleroze. LDL po krvi cirkulira približno tri dni, nato pa je odstranjen s pomočjo receptorsko nadzorovano endocitozo. Približno de tretjini ga odstranijo jetra, preostalo tretjino pa ekstrahepatična tkiva, za katere je ravno LDL glavni vir holesterola.Receptorje za privzem LDL holesterola pa imajo tudi makrofagi in nekatere endotelijske celice ( ateroskleroza), a imajo za razliko od ostalih receprotjev za privzem LDL-a precej manjšo afiniteto. TI receptorji zanimivo poleg LDL-a vežejo tudi nekatere druge člene z negativnim površinskim nabojem,kot so na primer bakterije. HDL lipoproteini pa nato transportirajo holesterol nazaj iz ekstrahepatičnih tkiv v jetra. HDL lipoproteini torej »napadajo« prost, nezaestren holesterol v celicah in drugih lipoproteinih. Zato je t.i. HDL holesterol znan tudi pod imenom dobri holesterol. Nato je v jetrih HDL v Dissejevem prostoru izpostavljen encimu jetrna lipaza.Ateroskleroza je niz patoloških sprememb v tuniki intimi velikih arterij, ki se rezultirajo v resnih in pogosto letalnih komplikacijah. Ateroskleroza na primer povzroča koronarno srčno bolezen, akutni miokardni infarkt, gangrene, cerebrovaskularne zaplete in nekatere primere senilne demence. Jedro čepkov, ki se pojavi v steni arterij je iz holesterola v zaestreni obliki, skorjo čepka pa tvori fibrozni ovoj. Čep seveda ovira tok krvi z ožanjem svetline žile, kar vodi v okvaro žilne stene. Večina holesterola v teh formacijah seveda izvira iz LDL-a, ki vstopi v tuniko intimo žil s transcitozo skozi endotelij. Pri pojavu arterioskleroze seveda privzem LDL holesterola ni uravnovešen z transportom odvečnega holesterola nazajv jetra preko HDL-a. Zanimivo je za predmenopavzne ženske značilno, da imajo približno 20% višje vrednosti HDL-a v primerjavi z moškimi enake starosti in to pojasnjuje manjšo incidenco koronarne srčne bolezni pri ženskah in njihovo daljšo pričakovano življenjsko dobo.
Ni "brezzveze" paziti na ustrezen delež nasičenih maščobnih kislin v prehrani, saj se te metabolno zelo lahko preoblikujejo v holesterol. V praksi to pomeni, čim več nadomeščanja živalskih maščob z rastlinskimi.Uživanje nasičenih maščobnih kislin namreč precej bolj vpliva na povišanje holesterola v krvi kakor pa uživanje samega holesterola. Telo namreč prevelik delež holesterola v zaužiti hrani lahko izniči z zmanjšanjem proizvodnje holesterola v telesu samem, na pretvorbo nasičenih maščobnih kislin v holesterol pa ne more tako učinkovito vplivati.

2 komentarja:

coccinela pravi ...

Kaj to je čisti copy-paste ali je iz večih virov skup nabran? V vsakem primeru, ful zanimiv in poučen članek, pa še razumljivo napisan!:) I want more! :D

Karina pravi ...

Hei :), tale stvar o korelaciji je iz moje seminarske naloge pri biokemiji, drugače so pa tudi druge objave večinoma plod raziskovanja različnih medicinskih virov, ker copy paste pa res ne bi imel nobenega pomena :).Hvala za pohvalo :D.
Lp