petek, 24. april 2009

Preblisk je najboljša odločitev

K sodelovanju nas povabi ekipa raziskovalcev, ki raziskuje, vsaj tako nam pojasnijo, procese pomnjenja v možganih. Pod to pretvezo nas razdelijo v dve skupini. Posameznikom v prvi skupini naloži nalogo, da memorizirajo in v drug del objekta prenesejo sedemmestno število. Posameznikom v drugi skupini pa dodelijo identično nalogo,le da jim prizanesejo s številom števk, torej si morajo čim uspešneje zapomniti dvomestno število.Med hojo nas preseneti sodelavec pri eksperimentu pod pretvezo in nam ponudi na izbiro solato in bogato založeno čokoladno torto.Izkaže se, da se posamezniki v prvi skupini v veliki večini odločijo za torto, medtem ko se posamezniki v drugi raje opredelijo za solato.Kaj pogojuje sistem odločanja?Pa še en eksperiment. Ekonomist in avtor knjige Predictably irrational: The hidden forces that shape our decisions Ariely je izpeljal tale eksperiment. Ljudem je poslal naročilnice na neko revijo. V prvi obliki so se lahko ljudje odločali med tremi ponudbami; najcenejša izbira je bilo naročilo časopisa v elektronski obliki, nekoliko dražja naročilo na tiskano izdajo in še tretja možnost, naročilo tiskane izdaje in elektronske izdaje po isti ceni, kakor je znašala samo tiskana izdaja. Ljudje so se večinoma odločali za kombinacijo tiskane in elektronske izdaje. V drugi obliki poskusa pa je ljudem ponujal samo cenejšo elektronsko in dražjo kombinirano naročnino.Tokrat pa so se večinoma odločali za cenejšo obliko. Torej, ko so bile na izbiro tri možnosti, so bili možgani pravzaprav zavedeni, saj je seveda "racionalno", da izbereš možnost, ki ti za isto ceno ponuja več.
Tako lahko danes časopisne hiše zavajajo potencialne naročnike časopisov.
Znanstveniki ugotavljajo, da imamo ljudje v glavi dva ločena sistema za odločanje - razumski in čustveni. Prav tako pa velja, da lahko v procesu odločanja možgani obdelujejo le določeno količino podatkov, tam nekje do osem.Po številnih izvirnih eksperimetnih se je izkazalo, da se npr ob kakšnih velikih obločitvah, kot je npr. nakup avtomobila, slabše odločimo, če dolgo premišljujemo in tuhtamo, ampak je bolje zaupati svojim občutkom. To je seveda v nasprotju z družbeno ukoreninjeno tradicijo, ampak naš sistem odločanja se tega očitno ne drži.
Pa še pojasnilo, zakaj smo v prvem eksperimentu izbrali tortico; ko smo v glavi "nosili" sedemestno število, je bil naš "racionalni procesor" pač preveč zaseden, da bi se lahko obremenjeval še s to odločitvijo (tortica ali solata?) in je intuitivno, torej po občutku, izbral tortico, ki sicer ni racionalno najboljša izbira (kalorije, enostavni sladkorji, itd itd. =) ), je pa okusnejša. Čeprav, ko takole razmišljam o tej tortici, mogoče smo pa tortico izbrali, ker je sedemestno število preveč obremenilo naše možgane in so se potrebe po glukozi zvišale, ker le ta je namreč glavno gorivo za možgane. ? Bi se splačalo ponoviti poskus... pa uvesti kakšne druge spremenljivke - ne tortice =).

Ni komentarjev: