torek, 29. september 2009

Dejavniki tveganja za bolezni srca in ožilja ali Tvojih pet minut ;)

Ob tem naslovu verjetno večina zamahne z roko, češ, o tem pa že vrabci čivkajo, nato pa fatalistično pristavijo,da nimajo časa za te zadeve. Ko pa enkrat nastopijo problemi, pa je časa presenetljivo dovolj, fokus preusmerijo iz delovnih obveznosti na stvari, ki so jih v življenju pred tem zanemarjali..torej tudi nase.Dejstvo je,da so tovrstne bolezni glavni vzrok obolevnosti in umrljivosti v razvitem svetu.V nadaljevanju so našteti najpomembnejši dejavniki tveganja in nekatere preventivne metode. Pet minut za branje, nekaj volje in pol ure dnevno samo zase in, kdo ve, leta kvalitetnega življenja več.Resda zveni optimstično, ampak kdo pravi, da bi morale biti vse življenjske resnice pesimistične,česar smo tako zelo vajeni. To je dejstvo.
Več kot priporočljiva je redna kontrola krvnega tlaka, ki nikakor ne sme preseči 140/90 mmHg, večina ljudi pa prepozno odkrije hipertenzijo (tj. povišan krvni tlak). Prva številka v zapisu pomeni višji ali sistolični tlak, to je tlak v arterijah med srčnim utripom, ko se srce stisne in izstisne kri, druga vrednost pa označuje nižjo vrednost ali diastolični tlak, ko srce miruje, torej v fazi med dvema utripoma.Hipertenzija je nea bolezen, kljub temu pa jo je potrebno zdraviti,saj v tem stanju obstaja večje tveganje možganske kapi,srčnomišičnega infarkta,odpovedi ledvic in drugih zapletov.Naslednji problem je holesterol, ki v pogovorih med laiki nosi skrajno negativen prizvok, marsikdo se ne zaveda, da je ta voskasta, mašćobi podobna snov, v vsaki telesni celici nujno potrebna.Težave nastanejo,kadar je holesterola preveč,nad 5 mmol/l, kar imenujemo hiperholesterolemija, in se začne kopičiti v žilni steni in zmanjša njeno svetlino, kar imenujemo ateroskleroza.Oboje, torej kontrolo holesterola in vrednost krvnega tlaka je mogoče izvesti v vsaki zdravstveni ambulanti, vsaj enkrat letno!Kajenje je naslednji dejavnik, saj nikotin in druge substance (poleg vseh drugih efektov) vplivajo na hitrejše nalaganje holesterola v žilno steno in pojav ateroskleroze.Da ne govorimo o telesni teži... v splošnem je ogroženost pred boleznimi srca in ožilja močno povečana, kadar je obseg pasu pri moških nad 102 cm in pri ženskah nad 88 cm ter kadar je razmerje (količnik) med obsegom pasu in bokov pri ženskah nad 0,8 in pri moških nad 1,0.
Kdor obvladuje zgoraj naštete 4 dejavnike, je na izvrstni poti.Pa gremo po vrsti. Krvi tlak... kot že rečeno, je priporočljiva redna kontrola le tega. Kako preprečiti, da bi vrednosti ušle iz normalnih okvirov pa je vprašanje življenjskega sloga, no v določenih primerih ima močan vpliv tudi genetska predispozicija.Telesna dejavnost...marsikdo se ob tej besedni zvezi našopiri,češ,kako, kje in "za vraga" kdaj.Vse se da,če se hoče... pol urni sprehod ne bi smel biti problem, še bolje lahki jogging oziroma tek.Mogoče ne vsaki dan, ampak hoja pa vsaj trikrat tedensko.Marsikdo reče,da na svojem delovnem mestu napravi dosti kilometrine,ampak obstaja enormna in tudi dokazana razlika med tovrstnim gibanjem in lahkim sprehodom v naravi, na vasi ali mestnem obrobju.Gibanje v službi je namreč stresno, podkrepljeno s poraslimi dozami stresnega hormona adrenalina.Prehrana naj ne bi vsebovala pretirane količine soli, naj bo zmerna in uravnotežena, kar preprosto pomeni, da bi z enim samim pogledom na krožnik kosila morali zaznati vsaj štiri barvne odtenke.Holesterol je mogoče preventivno kontrolirati s pravilno prehrano, na mesto rdečega mesa si raje privoščite pusto belo meso, za peko ne uporabljajte živalske masti, temveč rastlinska olja, na solato prilijte nekaj olivnega olja,ne pretiravajte z jajčnim rumenjakom,v prehrano vključite več sadja in zelenjave,enkrat tedensko jejte ribje jedi ali pa vsaj tuno iz konzerve (kupujte tuno v lastnem soku,ker olja uničijo omega 3 maščobne kisline) oziroma tunino pašteto (prava specialiteta s kruhom in kumaricami za zajtrk :)... in ostanite telesno dejavni.Opustitev kajenja, naslednjega dejavnika, zahteva precej volje posameznika in motivacije iz okolja.Obstaja dosti in nešteto metod in oblik pomoči,ključen pa je mentalni "klik" v kadilčevi zavesti (navajam zgolj primer),da vendarle ti prazni oblaki dima in "užitek", ki ga le ti nudijo, pač ne odtehtajo, kaj pa vem, veselja ob pogledu na vnuke,ki ga s škatlo cigaret na dan morda nikoli ne boš doživel.In še telesna teža, če se po zgoraj navedenih preventivnih ukrepih trudimo za normalen tlak in normalne vrednosti holesterola v krvi,tudi teža ne bi smela biti problem.Dosti volje je potrebne, pa nekaj spremembe prehrambenih režimov.Danes je npr. dostopnih že dosti prehranskih izdelkov, ki imajo izredno nizko kalorično vrednost in nizek glikemični indeks,pa nas kljub temu nahranijo, saj lahko pojemo razmeroma velike količine le teh in tako nas predvsem psihično nasitijo,saj vemo, da ima človek večkrat le "lačne" oči. Primer (in ne reklama :)... http://www.mlekarna-krepko.si/jem-torej-hujsam...

Toliko :).

Ni komentarjev: