ponedeljek, 28. julij 2008

Ženski možgani

Pred kratkim sem prebrala knjigo, ki me je zaradi svoje poljudnoznanstvene vsebine povsem navdušila.Avtorica te knjige je Louann Brizendine in jo priporočam vsem, ki jih zanimajo fiziološke in funkcionalne razlike v delovanju ženskih in moških možganov, pa seveda tudi vsem ženskam oziroma moškim, ki nikakor ne morejo razumeti "čudnega" obnašanja svojih partnerjev :). Naj za pokušino navedem samo nekaj zanimivosti, ki so mi ostale v spominu.
Zarodek ima do osmega tedna razvite tako imenovane "uniseks" možgane, nato pa moški zarodek doživi poplavo testosterona, s čimer se izoblikujejo tako imenovani moški možgani.Kasneje se v ženskih možganih izrazito razvijejo središča za čustva in če so povezave med nevroni v ženskih čustvenih možganih primerljive z avtocesto z osmimi pasovi (v eno smer ;) ), lahko povezave med nevroni v moških čustvenih možganih primerjamo z kolovozom.Zato je že pri dojenčkih opazna naslednja razlika: deklice se veliko bolj intenzivno odzivajo na obraze in pogosteje isčejo očesni kontakt kakor pa fantki.O podobnih razlikah med nevronskimi povezavami lahko govorimo tudi v možganskem središču, odgovornem za komunikacijo.Zato pa je povsem obratno v predelu možganov, ki so odgovorni za spolnost in agresivnost-ta možganska središča so pri moških večja kakor pri ženskah.Izredno zanimivo pa je tudi to, da so znanstveniki odkrili t. i. gen za zvestobo. Skratka, večjo populacijo moških so spremljali skozi življenje in primerjali genotipe "bolj" in "manj" zvestih moških-in ugotovili so, da
imajo zvestejši moški daljšo različico določenega gena.Torej bi morala ženske predvsem zanimati ta dolžina kot pa katerakoli druga dolžina :).Pa da ne bom predolga, avtorica govori še o možganskih spremembah ob nosečnosti, ko jih preplavi hormon oksitocin, in o spremembah po menopavzi, ko se ženska zaradi primanjkovanja nekaterih hormonov, ki so ključni za materinska čustva, osredotoča predvsem nase in svoje želje-zato toliko ločitev po petdesetem let. Res priporočam v branje, razlaga je vsakomur razumljiva in izredno zanimiva.