sobota, 6. september 2008

Spaghetti science


...ali kdo lahko razlomi špaget na dva dela, ki nista nujno enako dolga.Špaget standardne dolžine moramo prijeti na obeh koncih in ga nato usločiti, s čimer povzročimo nastanek natezna in tlačne sile.Ko se špaget prelomi (v bistvu razlomi ),vedno razpade na vsaj tri dele, kakor prikazuje spodnja slikica.Zanimiva pa je tudi zgradba končkov razlomljenih delčkov.Logično je namreč, da končki razlomljenih delčkov niso ravne ploskve, ampak nekakšne konice.Če torej komu uspe špaget razlomiti na dva dela, bo to svojevrsten fenomen :D, za katerega sicer ne boste prejeli Nobelove nagrade, bo pa razrešil še eno uganko v svetu testenin.Pa še nasvet: ko boste špaget prelomili, dobro preglejte kuhinjska tla, ker se tretji delček zagotovo nahaja tam nekje!Pa še tole: razdalja med prstoma, s katerima lomimo, mora biti dovolj velika, sicer poskus ne deluje.


Ni komentarjev: