torek, 17. marec 2009

Kaj vse živi v mlečnem napitku?

Če med pitjem skrajno egoističnega jogurta ( da ne bo reklame =) ) malo preberemo tekst na škatlici, lahko ugotovimo, da v telo pravkar vnašamo tudi "mikro palčke", natančneje Lactobacillus acidophilus in Bifidobacterio. In zakaj nista tam, samo za to, da lahko proizvajalci na ovoj napišejo njuni "visokoznanstveno" zveneči imeni? =)
Lactobacillus acidophilus, če nekoliko razčlenimo samo ime, sestoji iz treh členov, ki v latinščini pomenijo sledeče: lacto- mleko,-bacillus se nanaša na obliko palčke, acidophillus pa pomeni kisloljub, kajti bakterija se dobro znajde v kislem okolju s pH-jem 4-5 ali manj.Bakterija se sicer že naravno nahaja v našem gastrointestinalnem traktu, pa tudi v sluznici ženskih spolovil. Njena najljubša hrana pa je laktoza,disaharidni ogljikov hidrat, ki sestoji iz dveh monomerov, in sicer glukoze in galaktoze.Laktoza, ki jo npr. zaužijemo s mlečnim napitkom, se v procesu prebave mora razgraditi do stopnje monosaharidov. To poteka po temle osnovnem principu: v prvi stopnji beta-galaktozidaza oz. laktaza razgradi laktozo na glukozo in galaktozo, nato pa drugi encim epimeraza galaktozo pretvoro v glukozo.Če torej primanjkuje prvega encima,se laktoza ne razgradi, kar vodi "le" do prebavnih motenj, ki jih označujemo kot laktozna netoleranca. Če pa primanjkuje drugega encima, pa se galaktoza ne razgrajuje v glukozo, kar vodi v povišano koncentracijo galaktozr v krvni sliki ( galaktozemija ), kar pa je izredno nevarno,saj lahko povzroči inteligenčne okvare in je edina rešitev izogibanje mleku in mlečnim izdelkom.In sedaj nastopi ta "mikro palčka", ki laktozo pretvori v produkt imenovan mlečna kislina. S tem se lahko ljudje, ki trpijo za laktozein toleranco, izognejo neprijetnim prebavnim motnjam, kar pa se tiče galaktozemije, pa je absolutno bolje ne tvegati. No, laktozno netoleranco najlažje diagnosticira zdravnik, zanesljiv pa je tudi tale domači test.Popiti moramo osem kozarcev mleka na prazen želodec in zapisati vse želodčne spremembe, ki se pojavijo. Naslednji dan test ponovimo s sirom.Če se simptomi pojavijo po mleku in ne po siru, gre za laktozno netoleranco, če pa po obeh, pa verjetno za alergijo na mleko. Druga omenjena bakterija, Bifidobacteria, pa ima zelo podobno funkcijo. V končni fazi torej iz oligosaharidov nastane mlečna kislina, ki uravnava ugodno življenjsko okolje (predvsem desnosučna oblika, ki je telesu "bolj koristna" ) črevesne fluore ( bakterij, ki so naravno prisotne v intestinalnem traktu) in omogoča lažjo absorpcijo kalcija, ki pa igra pomembno vlogo npr. v rasti kosti, živčnih sinapsah... Kako že gre tista reklama... en Ego na dan prežene zdravnika stran.... =)....

2 komentarja:

Tomaž pravi ...

Torej Ego je zakon al sem jaz narobe razumel =D ?

Karina pravi ...

Ego je ZAKON ( tudi zaradi pokrovčkov za Marjanco... ) :)