torek, 3. marec 2009

Norost je nalezljiva bolezen

Kako lahko definiramo norost? Mogoče kot vedenjsko spremembo, ki spremlja duševne bolezni. Norost razlikujemo od tako imenovanih telesnih boleznim kot so npr. tumor, infarkt, ... Si predstavljate, kaj bi bi bilo, če bi se je lahko nalezli kot gripe, torej že, če bi ti nekdo kihnil za ovratnik. Da bi dokazali, da je tudi norost lahko nalezljiva, je tu nekaj primerov, kako povzročitelji bolezni vplivajo na vedenje svojih gostiteljev.
Prva zgodba se dogaja v Nigeriji v Afriki. Normalne mravlje živijo nizko v travi, da jih skupaj z njo ne popase govedo. Nasprotno pa "začasno" nore mravlje zvečer splezajo na travnate bilke, se tam obesijo na čeljusti in čakajo, da jih govedo popase. Vzrok je parazitski ploski črv Dicrocoelinum Dendrticus. Ta namreč svoj življenski krog zakjuči v govedu, pred tem pa se ličinke nahajajo v polžu. Polž na travi za sabo pušča sluz polno ličink in ko jih mravlje nevede zaužijejo, jih parazit po nekem neznanem mehanizmu ( mogoče preko kakšnih snovi, ki inhibirajo specifične nevrotransmiterje ) prisilijo v samomor. Kaj pa sesalci, ki so dosti bolj kompleksni.
OCD ali obsesivno-kompulzivna motnja je nevrotična motnja, ko se ljudje ne morejo upreti nasilnim mislim,strahovom, ritualom ali ponavljajočemu nezaželjenemu obnašanju. Npr. ne morejo prenehati z umivanjem rok ali pa ne morejo nehati preverjati, ali so ugasnili štedilnik. Veliko število teh motenj pri otrocih se pojavi nekaj tednov po okužbi grla z bakterijskimi streptokoki. Beseda streptokok se nanaša na strukturno oblikovanost bakterij, ne pa na specifično vrsto. Skratka, imunski sistem nekaterih ljudi se ob stiku s temi baketrijami zmoti, protitelesa začno prepoznavati možganske celice kot tujke in OCD se pojavi tako rekoč čez noč. Ni naključje, da zdravljenje z antibiotiki pogosto omili simptome obsesivno-kompulzivne motnje. Naslednji primer, kar 50 % svetovne populacije je okužene s Toxoplazma gondii in imajo ( imamo? ) v možganih ciste tega parazita. Okužene ženske so v primerjavi s kontrolno neokuženo skupino bolj sočutne in družabne, okuženi moški pa bolj ljubosumni in sumničavi. Zanimivo =).

Ni komentarjev: