četrtek, 6. avgust 2009

Citokromi P450 - encimi, ki s pomočjo kisika razstrupljajo kemične snovi

Po ocenah naj bi se 90%molekulskega kisika v celici porabilo za oksidativno fosforilacijo. Zapleteno ime za relativno enostaven proces.Kisik namreč v celici služi kot prejemnik elektronov, lahko si ga predtavljamo kot zaporo na koncu dolge verige prenašalcev elektronov, ki nato sprejme te prenešene elektrone. Ampak zakaj se elektroni sploh prenašajo preko različnih prenašalcev do kisika?Hm, gre za to, da se tako ustvari energijski gradient, enostavno rečeno, energija, ki izvira iz tega prenosa elektrona se nato porabi za naslednji proces; prenos protonov iz enega prostora membrane preko le-te v drug prostor.No in ko so protoni enkrat zbrani na drugi strani membrane, jih seveda osnovni fizikalni princip difuzije sili v ponovno ravnotežno prerazporeditev. Torej protoni si "želijo" tja, kjer so bili prej. Pri tem morajo seveda preiti membrano, le-ta pa vsebuje posebno strukturo,imenovano ATP-sintaza, ki, ko jo prehajajo protoni, s to energijo dodaja fosfatno skupino na posebno molekulo, imenovano ADP (adenozindifosfat).Predpona di se nanaša na dvoje fostatnih skupin. Ko torej doda še eno fosfatno skupino, dobimo ATP (adenozintrifosfat), ki pa ima vezane tri fosfatne skupine.ATP pa je splošen vir energije za celico. Brez nje celica ne funkcionira!
No,preostalih 10% kisika pa porabijo posebni encimi, med katere spada tudi velika skupina encimov oksigenaz, ki v substrate, torej v molekule, na katere delujejo, vgrajujejo kisikove atome. Najpomembnejši med oksigenazami pa so družina encimov citokromi P450. Posebnost
omenjenih citokromov pa so reakcije, s katerimi katalizirajo pretvorbe ksenobiotikov, to je telesu tujih snovi.Ti citokromi torej pomagajo pri razstrupljanju telesa. Druga in pomembna ter zanimiva lastnost citokromov pa je ta, da njihov nastanek oziroma sintezo sprožijo oziroma inducirajo (sinteza oziroma nastanek citokromov poteka v jetrih - "lemični tovarni" našega telesa) ravno v jetrih prisotni ksenobiotiki. Telesu tuje snovi torej sprožijo sintezo encimov, ki nato te iste telesu tuje snovi pretvorijo v bolj topne oblike, ki jih telo seveda lažje odstrani. Čudovita logika detoksifikacije!

Ni komentarjev: