petek, 28. avgust 2009

Urgentna stanja kolenskega sklepa - pogost poletni problem v kirurški ambulanti

V urgentni ambulanti je gleženj najpogosteje obravnavan sklep, takoj za njim pa sledi koleno.Kolenski sklep predstavlja kombinacijo treh sklepov; patelofemoralni sklep, lateralni tibiofemoralni in medialni tibiofemoralni sklep. Enostavno povedano, v kolenskem sklepu sodelujejo tri kosti: femur, tibia in patella, torej stegnenica,golenica in čašica.


Na stabilnost kolenskega sklepa vpliva več dejavnikov. Pomembna je oblika sklepnih površin in sila, s katero delujemo na sklep.Nato so tu še meniskusi, medialni (bližje centralni telesni osi) in lateralni (bolj oddaljen od centralne telesne osi). Meniskusa sta pomembna predvsem kotrotatorna stabilizatorja.Prav tako je pomembna sklepna ovojnica, ki obdaja sklep in jo ojačuje več ligamentov. To so ligamenthum patellae (s sprednje strani), na obeh strane še retinaculum patellae laterale in retinaculum patellae mediale, zadaj pa ligamentum popliteum obliqoum in ligamentum popliteum arcuatum.Z lateralne strani koleno ojačuje še lateralni (fibularni) ligament, z medialne pa medialni (tibialni) ligament. V samem kolenu pa se poleg meniskusov nahajata še dve križni vezi, in sicer sprednja križna vez (ACL-ligamentum cruciatum anteriusin PCL-ligamentum cruciatum posterius).Zadnja križna vez je debelejša in dvakrat močnejša od prednje.Zgornja slika pove vse.
Z usmerjenimi kliničnimi testi lahko ugotsvljsmo nekatera urgentna stanja;
Izliv v koleno; Z ballotement testom ugotavljamo prisotnost tekočine v kolenu.Z eno roko pritisnemo na recesuse in izstisnemo tekočino pod pogačico, ki jo nato z drugo roko potisnemo prosti stegnenici in občutimo udarec pogačice proti stegnenici.
Poškodba pogačice ali njenih sklepnih površin,patelarnega ligamenta,izpah pogačice;
Primer je npr. umaknitveni test, s katerim skušamo ugotoviti izpah pogačice, Izvedemo ga tako, da koleno upognemo, medtem pa potiskamo medialni rob pogačice v lateralni smeri.V primeru izpahnjene pogačice je test izredno boleč.
Okvara meniskusov; Sklepna špranja na področju okvare meniskusov je v tem primeru običajno zelo občutljiva.Najpogosteje za ugotavljanje poškodbe meniskusov uporabljamo McMurrayev test.Za medialni meniskus ga izvedemo tako, da koleno upognemo,zavrtimo močno navznoter in iztegnemo.Če bolnik pri iztegnitvi čuti bolečino, je test pozitiven.Pri testu za lateralni meniskus zavrtimo koleno navzven, ostalo je enako.
Več o urgentnih stanjih kolnekga sklepa in ustreznih testih za njihovo hitro ugotovitev, je mogoče prebrati na spletu in v ustrezni literaturi.

2 komentarja:

Unknown pravi ...

Tvoji članki o medicini so mi zelo všeč. Res kul. Zanima me sam od kod dobiš material? :)

Karina pravi ...

Hei!Včasih je kaj v povezavi s futuristično medicino na spletni strani Kvarkadabre,drugače pa razna študijska literatura in Medicinski mesečniki.Hvala za kompliment :)!!