ponedeljek, 16. november 2009

Anamneza bolnika s srčnožilno boleznijo

Bolj teoretična objava.Naslednjič več fizioloških okoliščin :).Torej,ko zdravnik jemlje anamnezo pri sumu na srčnožilne bolezni, mora biti pozoren na pravilno jemanje anamneze,to pomeni, da bolnika natančno izpraša, kdaj in kako pride do pojava težke sape in če ga ta npr. ovira pri vzponu po stopnicah, do te mere, da se mora ustaviti. Prav tako mora bolnik natančno opredeliti bolečino, jo torej primerjati s katero znano bolečino ali pa jo uvrstiti na lestvici od ena do deset. Bolnik mora natančno opisati okoliščine, v katerih je npr. izgubil zavest. Prav tako je potrebno poznati bolnikovo stanje pred poslabšanjem.Dva človeka imata lahko popolnoma enake spremembe na karotidnih arterijah,vendar bo tisti, pri katerem se težave zadnji teden naglo stopnjujejo, takoj sprejet na intenzivni oddelek, dugega, ki ima enake bolečine pri približno enakem naporu, pa bomo brez skrbi pustili domov.Glede na pojav prsne bolečine, lahko srčne bolnike razdelimo v štiri NYHA (New York Heart Association) razrede:
  • I. Bolnik ima simptome le pri hudih naporih, kot je npr. intenziven šport, odmetavanje snega, prenašanje bremen 30 kg in več...


  • II. Težave se pojavijo pri srednjih naporih, kot je npr. hoja več kakor eno nadstropje, sicer pa ne omejujejo vsakodnevnih opravil.


  • III. Simptomi omejujejo vsakodnevna opravila, a jih počitek omili.


  • IV. Bolnik pravzaprav ne zmore nobene aktivnosti in je vezan na stol ali posteljo. Simptomi se pojavljajo tudi med počitkom.

Prav tako moramo povprašati po zdravilih, ki jih bolni jemlje, pa tudi o morebitnih alternativnih metodah zdravljenja, ki se jih je v preteklosti posluževal.Prav tako moramo povprašati o morebitnih kroničnih boleznih, ki lahko vplivajo na pojav srčnožilnih zapletov, in sicer so to arterijska hipertenzija, sladkorna bolezen ali pa povečan nivo maščob ali holesterola v krvi (hiperlipoproteinemije). Prav tako nas zanimajo že preolele bolezni (npr prebolela revmatična vročica v otroštvu, sifilis...) in takratni postopki zdravljenja.Glede družinske anamneze nas zanima, če je kateri izmed sorodnikov doživel srčni infarkt pred 50-im letom starosti, zanimajo nas nekatere dedne bolezni in seveda prisotnost srčnožilnih bolezni v družini. Od razvad sta pomembna kajenje in prekomerno uživanje alkoholnih pijač.Poklici niso značilno povezani z obolenji srca in ožilja, razen če npr. ne vključujejo telesne aktivnosti ali pa gre za poklic, ki zahteva zdravo srce in bi bolnik skušal svoje težave pred zdravnikom prikriti.

Ni komentarjev: